Animation i undervisningslokalet

Ved siden af vores egne projekter i Sekvens, underviser vi også børn i animation og de bagvedliggende elementer såsom karakterdesign og historie. Med udgangspunkt i den håndgribelige animationsform stop motion, får børnene bl.a. lov til at opleve magien ved at puste liv i deres egne karakterer gennem bevægelse. Vi eksperimenterer med et væld af materialer og udtryksformer, og derved lærer børnene også at forholde sig nysgerrigt og legende til animationskunsten.

mimik_kids

Én af de teknikker vi udforsker sammen med børnene er papirklip stop motion. Udklippede og påmalede papirstykker som ved hjælp af en masse små ryk får skabt illusionen om bevægelse. Dette er en en animationsform, der er inden for rækkevidde for de fleste. Det kræver tålmodighed, men når først fingrene er kørt i stilling, er mulighederne uendelige.

Vi har sammen med børnene bl.a. taget udgangspunkt i en karakters udtryk og humørskift, og hvordan man ved hjælp af udskiftelige dele og simple ryk kan skabe et væld af udtryk.

Nedenfor ses et eksempel på en sceneopstilling, der er bygget op i lag med et kamera placeret foroven. Børnene får hér mulighed for at arbejde med flere fysiske  lag i opbygningen af deres scene, og kan således arbejde med en dybdekomposition med forgrund, mellemgrund og baggrund på en helt håndgribelig måde.

multiplane

Storyboarding

I længere projekter hvor der er tid til at nørde i dybden med historien som baggrund for animationen bruger vi storyboarding som redskab, og vi er i den heldige situation, at der altid er en ren overflod af fantastiske idéer i klasselokalet, så den største udfordring i denne sammenhæng er oftest at udvælge og frasortere.

I denne process lærer børnene at strukturere deres idéer, skabe sammenhæng i fortællingen, arbejde bevidst med billedudsnit der fremmer forståelsen eller/og skaber rytme og spænding i filmen og ikke mindst lærer de at samarbejde om at skabe en fælles historie udfra hinandens input.

Credits: storyboard udsnit og modellervoksfigurer af Jakob, Anders, William og Emil.

storyboard

storyboard3